ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για την υγειονομική κρίση στη Θεσσαλονίκη, ζητά να μάθει τον σχεδιασμό για νοσοκομεία, συγκοινωνίες και τεστ

INTIME

Με επερώτησή τους 67 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν τι οδήγησε στην υγειονομική κρίση στη Θεσσαλονίκη. Κατηγορούν την κυβέρνηση  για «παντελή έλλειψη ενός ορθολογικού σχεδιασμού». Τι ρωτούν για τον σχεδιασμό στα νοσοκομεία, τις συγκοινωνίες και τα τεστ κορονοϊού μεταξύ άλλων. 

«Σε αυτό το δεύτερο κύμα υπήρξαν και υπάρχουν περιοχές, με προεξάρχουσα τη Θεσσαλονίκη, που ειδικά στους τομείς της υγείας και των μεταφορών η κατάσταση υπήρξε κυριολεκτικά εκτός ελέγχου. Οι προϋπάρχουσες της πανδημίας αδυναμίες των παραπάνω τομέων, επιδεινώθηκαν δραματικά εξαιτίας της, δημιουργώντας μία ζοφερή συνθήκη ζωής για τους κατοίκους ειδικά της πόλης της Θεσσαλονίκης», τονίζουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτουν:

«Η ευθύνη της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού δεν περιορίζεται μόνο στο χρονικό σημείο έναρξης των περιοριστικών μέτρων και ειδικά του lockdown, αλλά κυρίως ανατρέχει στον προηγούμενο χρόνο, όταν είχε τον χρόνο και έπρεπε να έχει σχεδιάσει την ενίσχυση των δημόσιων δομών, όπως ΕΣΥ, μεταφορές, αλλά και να πάρει μέτρα στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος. Η αύξηση των κρουσμάτων και η παντελής έλλειψη αρχικού σχεδιασμού ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη σε αφόρητη πίεση».

Οι επερωτώντες βουλευτές εστιάζουν την κριτική τους σε τέσσερεις τομείς: υγείας, δημοσίων συγκοινωνιών, επιχειρήσεων και τουρισμού, θέτοντας συνολικά 27 ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Μεταξύ άλλων ζητούν να μάθουν:

– Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πόσες τέτοιες δομές λειτουργούν στην Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης σήμερα και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για να υπάρχει επάρκεια κλινών σε ΜΕΘ και ΜΑΦ για την αντιμετώπιση των περιστατικών όχι της πανδημίας covid-19 αλλά της καθημερινής νοσηρότητας.

– Αν θα υλοποιηθεί πρόγραμμα εκτεταμένων αναλύσεων/τεστ ώστε να υπάρχει πλήρη ιχνηλάτηση και περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας και με δωρεάν συνταγογράφηση.

– Σε τι ποσό ανέρχεται η δαπάνη του δημοσίου προς τα ιδιωτικά κέντρα για την διενέργεια των διαγνωστικών τεστ;

– Πώς προασπίζει τη δημόσια υγεία όταν καταγράφεται εξαιρετικά επικίνδυνος συνωστισμός στα δημόσια μέσα μεταφοράς και ποιος είναι ο σχεδιασμός για όσο χρόνο διαρκεί η πανδημία αλλά και μετά από αυτήν.

Παράλληλα, ζητούν από τη κυβέρνηση:

* Να μετατρέψει την επιστρεπτέα ενίσχυση σε μη επιστρεπτέα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και εμπόρους της Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» και τις χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ.

* Να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό- Επισιτισμό, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, με το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που δίνεται σε μακροχρόνια άνεργους και ευάλωτες ομάδες.

* Να υπάρξει στήριξη των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της Θεσσαλονίκης με την απόδοση ακέραιου του δώρου των Χριστουγέννων σε αυτούς από το κράτος.

«Το εμβόλιο αποτελεί σαφώς μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν αποτελεί δικαιολογία για τη μη λήψη μέτρων εκ μέρους της πολιτείας για τις δομές υγείας, τα ΜΜΜ και την οικονομία της Θεσσαλονίκης. Απαιτούνται σήμερα μέτρα για τη στήριξη της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βόρειας Ελλάδας που πλήττεται ιδιαίτερα από την πανδημία, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να κλείνουν οριστικά και την ανεργία να αγγίζει το 30% τους επόμενους μήνες», υπογραμμίζουν οι επερωτώντες βουλευτές.

Την επερώτηση υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκλέγονται στην Α και Β Θεσσαλονίκης και στη Χαλκιδική, ενώ την συνυπογράφει και η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, στο φως εγκληματικές παραλείψεις

Σημειώνεται ότι μήνυση κατα παντός υπεθύνου για την εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε και ο ποινικολόγος κ. Διαλυνάς. Με την μήνυση αυτή απαιτείται να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το αν υπάρχουν οι εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν σ΄ αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Ο δικηγόρος κ. Διαλυνάς κάνει λόγο για τραγικές παραλείψεις.

Παράλληλα, στη μήνυση ο δικηγόρος κατά παντός υπευθύνου διατυπώνει το αίτημα για απόδοση – εφόσον προκύψουν – ευθυνών. Ο ίδιος κάνει λόγο για «εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία της Θεσσαλονίκης» με τα δεκάδες θύματα του κορονοϊού.

Η μήνυση στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για τις πράξεις αλλά κυρίως τις παραλείψεις που οδήγησαν στη ραγδαία εκτίναξη της εξάπλωσης του ιού, κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Thesstoday.

Στη μήνυση, που κατατέθηκε στο Tμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου στην οδό Δωδεκανήσου, ο ποινικολόγος κ. Διαλυνάς χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη «ανοχύρωτη πόλη» ενώ κάνει λόγο για ανοχή των αρχών. Επίσης αναφέρει ότι «τα μέτρα που λαμβάνονταν, βρίσκονταν διαρκώς ένα βήμα πίσω, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, αντί να «διαβάσουν» και να προλάβουν την εκθετική τάση».

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι χιλιάδες Θεσσαλονικείς να προσβληθούν από τον Covid19 και δυστυχώς αρκετοί απ’ αυτούς να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους.

Συνέχεια… –>


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να Ακούς Επιλεγμένη μουσική για την στιγμή του καφέ σου, Δωρεάν χωρίς διαφημίσεις, να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα δωρεάν χωρίς διαφημίσεις, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook και Twitter.

Πολιτικές Ειδήσεις

Comments are disabled.